Herbruikbare verpakkingen

Zo introduceer je herbruikbare verpakkingen in je organisatie

 

Corona gaf aan het thuisbezorgen een immense boost. Ook de horeca zag de vraag naar thuisgeleverde maaltijden fors toenemen. Goed nieuws uiteraard, maar jammer genoeg is er ook een keerzijde aan de medaille. Nog te vaak zijn gemak en prijs de belangrijkste criteria bij het kiezen van verpakkingen. Met een verhoogde ecologische focus bij bedrijven, een bewustere consument en een strengere regelgeving dringt de noodzaak van duurzame oplossingen zich op.

400
maaltijden
verkocht per dag in herbruikbare verpakkingen
7.000
sets
soepverpakking + maaltijdverpakking in omloop
1.000
soeppotjes
dagelijks in hergebruik voor levering soep aan scholen
3
ton
wegwerpverpakkingen uitgespaard per jaar

Waarom?

 “Als bedrijf kan je het vandaag niet meer maken om niet duurzaam te denken”, vertelt Evelyne Grimmon van Sense. “Als horeca-speler met 20 locaties gaan er bij ons dagelijks heel wat verpakkingen over de toonbank. Als organisatie wil je je steentje bijdragen en je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Consumenten langs hun kant worden ook steeds milieubewuster en verlangen eenzelfde beweging van leveranciers. Wegwerpbakjes voor afhaalmaaltijden zijn echt wel passé. Duurzame oplossingen zijn niet alleen ecologisch maar op termijn ook veel economischer. En wist je dat de kwaliteit van een maaltijd ook gewoon veel beter tot zijn recht komt in een herbruikbare verpakking dan in een wegwerpverpakking? Allemaal redenen dus om je maaltijden duurzaam te verpakken.”

 

Hoe?

“Buurtrestaurants ‘t Vondel en Nieuwenbos in Halle en Dilbeek, Met Smaak en mini-buurtrestaurants Dagschotel in Hoboken en Merksem werken ondertussen met herbruikbare verpakkingen. In totaal gaat het hier ongeveer om een 400-tal verse maaltijden in herbruikbare verpakkingen per dag. Bij Dagschotel zijn de schotels koud, klanten warmen ze thuis op. Bij de eerste bestelling krijgt de klant de potjes gratis, zodat ze zonder kosten kunnen instappen in het systeem. Na consumptie geeft de klant de potjes weer afgewassen mee aan de koerier (of wordt het afgegeven in Dagschotel in het geval van afhaling ter plaatse). Uiteraard reinigt Dagschotel de verpakkingen zelf nog eens industrieel na voor het opnieuw wordt ingezet. Op dit moment zijn er zo’n 7.000 sets in rotatie. De potjes hebben een statiegeld van 8,5 euro per set van twee (soep + dagschotel). Bij niet teruggave wordt dit bedrag ingehouden. Op termijn betaalt je investering zichzelf terug”.

 

Wanneer?

“Op dit moment is Sense nog een pionier binnen de sector, daar zijn we trots op. Uiteraard zijn er nog uitdagingen, zoeken naar dé ideale oplossing voor horecagebruik is een voortdurend proces. Het is zeker ook inspirerend om te zien hoe de locaties die al gebruik maken van herbruikbare materialen het duurzaam denken ook verder implementeren. Dagschotel zet bijvoorbeeld in op sensibilisering. Dat doen ze door informatie te verstrekken over een correct gebruik van de verpakkingen, de voordelen van duurzame verpakkingen toe te lichten, enz. Wist je trouwens dat de Europese regelgeving streeft naar 100% herbruikbare en recycleerbare verpakkingen tegen 2030? Stap dus tijdig op de duurzame trein.”

 

De troeven van herbruikbare verpakkingen

  • Verklein je ecologische voetafdruk
  • Conform de Europese regelgeving
  • In lijn met de verwachting van de consument
  • Beter kwaliteitsbehoud van een maaltijd
  • Beter rendement op termijn

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven.